Koken met Nadia...dat klinkt leuk nietwaar?
Ja...het was geweldig..ik heb genoten die middag.
Bij de buurvrouw een workshop Marokkaans koken gehad...
van Nadia, een hele mooie vrouw van Marokkaanse afkomst.
Zij heeft ons 2 traditionele tajine gerechten leren maken,
en 2 koude en 1 warme salade..
Zij had deze recepten weer van haar oma geleerd...,
Haar familie komt van oorsprong uit Fez...
en die stad heeft samen met Marrakesh de meeste variatie qua eten.
Om te beginnen kregen we een boodschappenlijstje..
En nadat dat allemaal op tafel uitgestald hadden, zag dat er zo uit als de foto hierboven.
De foto´s zijn niet zo goed en mooi gemaakt,
want mijn camera wilde niet meewerken,
en besloot om eens geen foto´s meer te maken,
dus ze zijn gemaakt met een oud klein
cameraatje en een I-pad
We maakten o.a een tajine met kabeljauw..
Daarvoor moest er eerst een marinade gemaakt worden..
die werd gemaakt met olijfolie, veel citroensap,
komijnpoeder, paprikapoeder, gemalen peper, chilipoeder, gemberpoeder, beetje zout,
gehakte verse koriander en gehakte verse platte peterselie,
deze 2 worden veel in de Marokkaanse keuken gebruikt..
en knoflook...veel knoflook...
Dit moest je allemaal lekker met je handen door elkaar roeren...
dan kun je het best voelen of er nog wat olie of citroensap bij moet...
De visfilet lekker lief insmeren, en minimaal een half uur
in laten trekken in de koelkast...liefst langer...een hele dag mag ook...
Intussen werd er in de tajine pan op het vuur de ´saus´ gemaakt,
waar de vis als die gemarineerd was in komt te liggen.
Deze saus wordt gemaakt met heel veel olie,
hierin worden tomaten
(die klein gesneden zijn en ook de natte vulling´ eruit gehaald,)
gedaan, en langzaam gegaard..
zij gebruiken die tomaten als een soort ´bindmiddel´.
daarna nog rode uien in reepjes erbij,
en ook weer de bovengenoemde kruiden en specerijen ...
en een halve uitgeperste citroen
De 2e tajine die jullie op de foto hier al zien staan,
daar is het begin gemaakt met de olie voor
de `Kip met groenten en olijven `tajine.
Toen de ´vis saus´ klaar was, werd de gemarineerde visfilet er in gelegd...
en daarna een gedeelte in reepjes gesneden rode paprika
in schijfjes gesneden aardappels...en weer paprika...
een paar tomaten in schijfjes en 1 hele citroen in schijfjes..
Mooi in laagjes opbouwen..
Daar overheen werd de marinade gegoten, en de vistajine kon in de oven.
Omdat er dus geen hoedje op kan in de oven, werd deze afgedekt met aluminium folie
waar gaatjes in geprikt waren.
Ongeveer een ruim half uur op 150 graden..
Hierboven intussen de basis ´saus´ voor de kip.
De kip werd dus ook eerst gemarineerd, met zout/peper, 3 tenen knoflook,
kurkuma en gemberpoeder, en natuurlijk weer de verse koriander en bladpeterselie.
Ook weer heerlijk met je handen die marinade mengen,
en de kip heel lief insmeren zo lang mogelijk wegzetten,
zodat het goed in kan trekken.
Wat zij ook deed, was de kip , in dit geval kippendijen,
eerst wassen en daarna insmeren met heel veel zout en met heel veel citroensap,
en dit zo even in een schaal laten staan...
hier werd de kip `schoon` van, en gaat alle troep en stank er uit/af..
De kippendijen worden in de tajine gelegd..
en ook weer het restant marinade erbij gedaan.
Hoedje erop en lekker lang en langzaam laten garen.
In een later stadium werden er aardappels in blokjes erbij gedaan..
en reepjes ingelegde citroen...en ook nog groene olijven..
ook nog een soort van speciaal bouillonblokje van boter...
wat wij helemaal niet kennen.
Voor de salades werden er aubergines en groene paprika geroosterd boven de gasvlam.
Daarna een tijdje in een boterhamzakje,
en toen kon je er zo het geblakerde velletje afhalen...
ziet er een beetje uit als gevilde konijnen, maar het is wel lekker...
De aubergine werd heel fijn gesneden,
en samen met heel fijn gesneden tomaten, knoflook, citroensap,
rode paprika, zout/peper, koriander en peterselie
werd daar een soort warme salade van gemaakt.
met gember en komijnpoeder, paprikapoeder en peper,
en chilipoeder als toegevoegde smaakmakers...
en dat ziet er dan zo uit als hieronder...
Het andere bijgerecht was een koude salade van geroosterde paprika en tomaat.
dat is dus de geroosterde paprika en tomaat in heel kleine blokjes snijden
en een beetje komijnpoeder en bladpeterselie erbij.
en dat zag er zo uit....
en het 3e bijgerecht was koude aardappel en wortelsalade.
Hiervoor werden de wortel en aardappelblokjes heel even gekookt,
af laten koelen...
De dressing hiervan was heel fijn gesneden rode ui, citroensap, knoflook,
beetje zonnebloemolie, en bladpeterselie en beetje peper en zout.
En dat zag er zo uit...
Hieronder op de voorgrond de heerlijke vis tajine...
mijn favoriet...
En de kip tajine...favoriet van
Gemma ..
die de workshop ook volgde.
Op de borden kon je goed zien dat er bij de kip kurkuma zit...
dat geeft een gele kleur..
en bij de vis het paprikapoeder,,, wat de rode kleur geeft...
Het was allemaal even heerlijk....
En..er werd lekker met de handen gegeten,
beetje brood erbij om de saus op te vegen...en om als vork te gebruiken..
Dat heeft echt wel iets...:)
En we hebben ook geleerd, dat het niet iets is van alle ingrediënten
allemaal tegelijk in een pan gooien en koken maar....
Nee....'een voor een' wordt alles in de pan gedaan,
zodat het 'een voor een' de tijd krijgt om te 'ontwikkelen.'..
en dan krijg je ook, dat alle smaken
een voor een weer vrijkomen...
Dan smaakt b.v. niet alles naar kip
in die kip tajine, ook al heeft het allemaal samen gekookt,
nee, alleen de kip smaakt naar kip,
Bedankt Nadia voor de fijne, leerzame en vooral lekkere middag...