donderdag 24 augustus 2017

Vergeten groenten....






Een "over en weer" verjaardags kado,
van de oude buurvrouw en mij..

Een dagje naar de "Historische Groentenhof" (KLIK)
in het plaatsje Beesel in Limburg..


Best wel de moeite waard om eens te zien,
als je dit kunt combineren met iets anders in Limburg,
want het was wel een heeeeel eind rijden.

Een hele mooie moestuin,
met allerhande vergeten en historische groenten en fruit.
Het zag er allemaal even lekker uit...
veel lekkerder dan wat er tegenwoordig in de winkel ligt...

Wij hebben natuurlijk ook een 'kratje' gevuld,
voor €12.50 kreeg je dan een  sinaasappelkistje.
Dat  mocht je in een ander deel van de tuin vullen met wat je wilde,
wel wat daar stond, dat was  een iets minder grote collectie.
Het andere gedeelte, waar echt heel veel historische groenten staan,
dat wordt pas 'verkocht' in oktober...

Ik probeer altijd iets mee te nemen wat ik niet ken..
of nog nooit gegeten heb.

Ben begonnen bij de aardappels...
zo lekker, nieuwe aardappeltjes zo uit de grond gerooid...
3 soorten heb ik meegenomen.


Daarna witte en gele wortels..

Dit zijn de gele,
ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de misbakseltjes niet mee te nemen..

en hieronder de witte..

Maar er waren ook grotere hoor...


Pastinaak, dat had ik nog nooit gegeten,
die moest ook mee.
Ik denk dat dit de foto van de pastinaak is, maar weet het niet zeker meer..
ze leken ook zoveel op wortel, met het loof er af.

Ik heb deze in dunne plakjes gesneden, 
op een bakblik gelegd,
besprenkelt met olie, peper en zout,
20 minuten op  200 graden in de oven.
Daarna bestreken met een honing-mosterd sausje 
en nog een 10 min. in de oven...
zo lekker...


Een bonenmens, dat ben ik ook, dus die moesten ook mee..
liever dan kolen..
Ik had dus een maaltje snijbonen,
welk merk weet ik niet meer..


Ook nog paarse bonen,
die tijdens het koken groen worden...

En paars gestreepte bonen, 
die tijdens het koken wit worden...

En Lady Di snij/pronkbonen..(KLIK) 
die bleven een beetje zo qua kleur  tijdens het koken.

Je kunt deze als snijboon eten,
maar in een stadium dat de binnenste bonen al dik zijn 
kun je die er uit halen en die koken en eten,
dat had ik dus gedaan...
want er hingen alleen nog maar dikke bonen..
Deze plant heeft hele mooie oranje-rode bloemen...




Bietjes...die heb ik ook echt nog nooit gegeten...
Mijn ouders hadden daar een hekel aan,
dus hebben die mij ook geleerd om er een hekel aan te hebben..
Daar heb ik nu eens verandering ingebracht...

Deze hierboven moesten volgens een medewerker echt heerlijk zijn..
Ze zijn  gemarmerd van binnen en zoetig.

Heb ze dus vandaag gegeten,
naar een recept van AweSomeLiving  
(weet niet of de link het doet, want het is Facebook)
En dat was me toch heerlijk....
Voor morgen heb ik nog zo'n gemarmerde van binnen.


En dan heb ik nog deze... een beetje oranje...

En als laatste...

Nieuw-zeelandse spinzie, (KLIK)
ook nog nooit gegeten,
Maar echt de moeite waard.

Ik heb deze geroerbakt met falafal kruiden, 
en dat was echt heerlijk.
Ik zou deze plant zo in de tuin willen,
want je kunt er gewoon stukken af blijven snijden/knippen, 
en hij groeit dan gewoon door...een beetje net munt dus :) 


En we hadden ook nog wat bloempjes..
zoals de mooie schermen van de venkel 
en de kelkjes van de Oost-Indische kers,
maar daar heb ik geen foto van


Fijn weekend..


11 opmerkingen:

  1. Beste Marian,
    Haha, daar had ik ook graag lopen sjouwen met een sinaasappelkistje! Heerlijk zoiets, al zeker als je tuinders bloed hebt.
    Pastinaak is hier meer bekend, het heet hier Parsnip en ik heb het als geroosterde groente wel gegeten.
    Oh, ik ben ook opgegroeid tussen de bonen. Met name pronkbonen en ik vond die oranje bloemen altijd zó mooi. Tuinbonen is ook zoiets, kennen ze hier niet eens en die mis ik best wel.
    Pracht foto's heb je!
    Ja, verse rode bietjes, daar houd ik ook van maar Pieter niet! Hij eet ze wel... maar is niet zijn favoriete groente.
    Die bijzondere Nieuw Zeelandse spinazie die weer aangroeit is heel bijzonder om te hebben.
    Is die meer geschikt om te koken of kan die ook rauw als salade? Hier zie je vooral veel baby spinach en die vind ik als salade heerlijk en ook om bijv. bij een omelet even met wat knoflook te roerbakken.
    Dat was zeker een heerlijk uitstapje, al was het ook ver (voor jullie begrippen!).
    Was net om half zeven thuis van rit naar Atlanta (450 km). Onze fietsen met 21 versnellingen ingeruild. Pieter heeft moeite met het tillen om ze op de bike rack te zetten. Na mijn verlamming in januari, 2010 heb ik ook lang niet meer de kracht die ik ooit had. Dus besloten we om onze 20 kg fietsen in te wisselen voor heerlijke licht aluminium van maar 12 kg. Wat een verschil is dat en nu zelfs 27 versnellingen en het schakelen gaat ook heel licht.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De nieuwzeelandse spinazie kun je ook rauw doen hoor. Dan gebruik je gewoon alleen de blaadjes. Ja die bonen hadden zo'n prachtige bloesem...zal wel een speciaal gezicht geweest zijn , hele velden vol met die mooie oranje/rode bloemen. Ha ha, en wij maar zeggen dat bijna 2 uur rijden ver is..we moesten ons schamen. Wel beter zo, wat lichtere fietsen, die van ons wegen 20 kg.maar dat vind ik al zwaar.

      Verwijderen
  2. Leuk experiment, Marian, het daadwerkelijk testen van allerlei oude groenten.
    En wie weet ga je de lekkerste wel kweken in je eigen tuin volgend jaar!
    Hartelijke groet, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. MMm denk het niet, ik ga geen moestuin beginnen, heb die vroeger ooit wel gehad, maar dat is zo veel werk.. Hooguit tomaten en komkommers en wat kruiden in de kas, maar daar houd ik het bij :)

      Verwijderen
  3. Wat geweldig.....hier hou ik van.....ga ook eens pastinaak roosteren lijkt me heerlijk ...liefs Ria x ❤️

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een heerlijke groenten en fruithof waar ik in elk geval van de ene verbazing in de andere viel met al die verschillende soorten aan gewassen met hun mooie namen.
    Nou is pastinaak voor mij nooit vergeten groenten geweest want ik gebruik ze regelmatig in de groentesoep en laat er voor de smaak altijd een meekoken in pompoen en courgettesoep.
    Ga jou recept ook eens uitproberen.
    Voordat de aardappel naar Europa kwam aten de mensen altijd pastinaken in de kookpot.
    Leuk voor jou om op deze manier kennis te maken met bieten en dat je ze nog lekker vind ook.
    Kan me er wel iets bij voorstellen dat mensen vroeger rode bieten niet echt lekker vonden door hun aardse smaak en bovendien werden groentes veel te lang gekookt naar mijn mening.
    Ben dol op de smaak van bieten die tegenwoordig te koop zijn en eet ze regelmatig als salade of warm zoet-zuur gestoofd en maak er meestal luchtige aardappelpuree bij en magere speklapjes gebakken.
    Wat heb je van het Limburgse lekkers mooie foto's gemaakt, Marian.

    Heb na mijn bezoek in Beesel ook twee blogposten gemaakt:
    De Historische Groentenhof(06-08-2014)
    Stilleventjes van vergeten groenten(12-08-2014)

    Fijn weekeind,
    Ger


    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ger wat leuk dat je daar ook geweest bent. Heb net een van jou blogposten bekeken, maar wat jammer nou...de toiletten zijn niet meer zo. Er staat een compleet nieuwe gebouw (zonder uitstraling) war nu de toiletten in zitten, hyper modern, zonder al die leuke spullen. Ja, al die namen..zo leuk. Ik was mijn camera vergeten, hoe dom...Maar de buurvrouw heeft wat fotootjes met haar telefoon gemaakt, daar zijn die collages van.

      Verwijderen
  5. Nog nooit bietjes gegeten? Niet te geloven. Volgend jaar in de tuin planten. De bladeren Ijn ook heel mooi tussen de bloemen. Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen