zaterdag 13 september 2014

Koken met Nadia....

Koken met Nadia...dat klinkt leuk nietwaar?
Ja...het was geweldig..ik heb genoten die middag.

Bij de buurvrouw een workshop Marokkaans koken gehad...
van Nadia, een hele mooie vrouw van Marokkaanse afkomst.

Zij heeft ons 2 traditionele tajine gerechten leren maken,
 en 2 koude en 1 warme salade..
Zij had deze recepten weer van haar oma geleerd...,
Haar familie komt van oorsprong uit Fez...
en die stad heeft samen met Marrakesh de meeste variatie qua eten.

Om te beginnen kregen we een boodschappenlijstje..
En nadat dat allemaal op tafel uitgestald hadden, zag dat er zo uit als de foto hierboven.

De foto´s zijn niet zo goed en mooi gemaakt,
want mijn camera wilde niet meewerken, 
en besloot om eens geen foto´s meer te maken, 
dus ze zijn gemaakt met een oud klein
cameraatje en een I-pad

We maakten o.a een tajine met kabeljauw..
Daarvoor moest er eerst een marinade gemaakt worden..
die werd gemaakt  met  olijfolie, veel citroensap,
komijnpoeder, paprikapoeder, gemalen peper, chilipoeder, gemberpoeder, beetje zout, 
gehakte verse koriander en gehakte verse platte peterselie,
deze 2 worden veel in de Marokkaanse keuken gebruikt..
en knoflook...veel knoflook...

Dit moest je allemaal lekker met je handen door elkaar roeren...
dan kun je het best voelen of er nog wat olie of citroensap bij moet...

De visfilet lekker lief insmeren, en minimaal een half uur 
in laten trekken in de koelkast...liefst langer...een hele dag mag ook...
 Intussen werd er in de tajine pan op het vuur de ´saus´ gemaakt,
waar de vis als die gemarineerd was in komt te liggen.

Deze saus wordt gemaakt met heel veel olie,
hierin worden tomaten 
(die klein gesneden zijn en ook de natte vulling´ eruit gehaald,)
gedaan, en langzaam gegaard..
zij gebruiken die tomaten als een soort ´bindmiddel´.
daarna nog rode uien in reepjes erbij,
 en ook weer de bovengenoemde kruiden en specerijen ...
en een halve uitgeperste citroen

De 2e tajine die jullie op de foto hier al zien staan,
daar is het begin gemaakt met de olie voor 
de `Kip met groenten en olijven `tajine.
Toen de ´vis saus´ klaar was, werd de gemarineerde visfilet er in gelegd...
en daarna een gedeelte in reepjes gesneden rode paprika
 in schijfjes gesneden aardappels...en weer paprika...
een paar tomaten in schijfjes en 1 hele citroen in schijfjes..
Mooi in laagjes opbouwen..
Daar overheen werd de marinade gegoten, en de vistajine kon in de oven.
Omdat er dus geen hoedje op kan in de oven, werd deze afgedekt met aluminium folie 
waar gaatjes in geprikt waren.
Ongeveer een ruim half uur op 150 graden..

Hierboven intussen de basis ´saus´ voor de kip.

De kip werd dus ook eerst gemarineerd, met  zout/peper, 3 tenen knoflook,
kurkuma en gemberpoeder, en natuurlijk weer de verse  koriander en bladpeterselie.

Ook weer heerlijk met je handen die marinade mengen, 
en de kip heel lief insmeren zo lang mogelijk wegzetten,
 zodat het goed in kan trekken.

Wat zij ook deed, was de kip , in dit geval kippendijen,
 eerst  wassen en daarna insmeren met heel veel zout en met heel veel citroensap,
en dit zo even in een schaal laten staan...
hier werd de kip  `schoon` van, en gaat alle troep en  stank er uit/af..

De kippendijen worden  in de tajine gelegd..
en ook weer het restant marinade erbij gedaan.
Hoedje erop en lekker lang en langzaam laten garen.
In een later stadium werden er  aardappels in blokjes erbij gedaan..
en reepjes ingelegde citroen...en ook nog groene olijven..
 ook nog een soort van speciaal bouillonblokje van boter...
wat wij helemaal niet kennen.
Voor de salades werden er aubergines en groene paprika geroosterd boven de gasvlam.
Daarna een tijdje in een boterhamzakje,
en toen kon je er zo het geblakerde velletje afhalen...
ziet er een beetje uit als gevilde konijnen, maar het is wel lekker...
De aubergine werd heel fijn gesneden, 
en samen met heel fijn gesneden tomaten, knoflook, citroensap,
rode paprika, zout/peper, koriander en peterselie 
werd daar een soort warme salade van gemaakt.
met gember en komijnpoeder, paprikapoeder en peper, 
en chilipoeder als toegevoegde smaakmakers...
en dat ziet er dan zo uit als hieronder...
Het andere bijgerecht was een koude salade van geroosterde paprika en tomaat.
dat is dus de geroosterde paprika en tomaat in heel kleine blokjes snijden 
en een beetje komijnpoeder en bladpeterselie erbij.
en dat zag er zo uit....
en het 3e bijgerecht was koude  aardappel en wortelsalade.
Hiervoor werden de wortel en aardappelblokjes heel even gekookt,
af laten koelen... 

De dressing hiervan was heel fijn gesneden rode ui, citroensap, knoflook, 
beetje zonnebloemolie, en bladpeterselie en beetje peper en zout.
En dat zag er zo uit...
Hieronder op de voorgrond de heerlijke vis tajine...
mijn favoriet...
En de kip tajine...favoriet van  Gemma ..
die de workshop ook volgde.
Op de borden kon je goed zien dat er bij de kip kurkuma zit...
dat geeft een gele kleur..
en bij de vis het paprikapoeder,,, wat de rode kleur geeft...
Het was allemaal even heerlijk....

En..er werd lekker met de handen gegeten,
 beetje brood erbij om de saus op te vegen...en om als vork te gebruiken..
Dat heeft echt wel iets...:)

En we hebben ook geleerd, dat het niet iets is van alle ingrediƫnten
 allemaal tegelijk in een pan gooien en koken maar....

Nee....'een voor een' wordt alles in de pan gedaan,
zodat het 'een voor een' de tijd krijgt om te 'ontwikkelen.'..
en dan krijg je ook, dat alle smaken 
een voor een weer vrijkomen...

Dan smaakt b.v. niet alles naar kip
in die kip tajine, ook al heeft het allemaal samen gekookt,
nee, alleen de kip smaakt naar kip,

Bedankt Nadia voor de fijne, leerzame en vooral lekkere middag...

















11 opmerkingen:

  1. MMMMmmmm wat heerlijk ziet het eruit wat zullen jullie genoten hebben van deze middag niets is er leuke dan samen koken .... ik zou ook voor de vis gaan ben er gek op ook de salade's zien er heerlijk uit krijg trek hahahah .... de plaatjes zeggen genoeg .... geniet nog maar lekker na ...lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hello.

      Your works is embraced in your gentleness.
      And sweet message charms my heart.

      The prayer for all peace.
      I wish You all the best.

    Have a good day. from Japan, ruma ❀

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tjee.....dat lijkt me nu ook een leuke leerzame middag.....Hoe zij koken...daar kunnen wij veel van leren.
    En zo gezond ook.....ik zie groentes, groentes en groentes.......jammie......
    Als je nog meer recepten hebt......;)

    Fijne zondag

    LIefs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heerlijk Marian, mijn man kreeg direct honger en vond dat ik dit ook eens moest gaan maken en dan ga ik ook doen, dit wordt opgeslagen....Ik zit zelf ook in een eetclubje met nog 3 dames, wij maken ieder een deel van een diner, dus amuse, voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht...altijd heerlijk en een plezier dat we hebben. Toch lijkt het me heel interessant om eens een kookles van een andere cultuur te krijgen en direct te maken. Super Marian en bedankt voor het delen....fijne zondag en lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk...als je hoeveelheden wilt, dan laat het maar weten..

      Verwijderen
  5. Wat een geweldige kookles! Heel veel groenten!
    Ziet er heel kleurig uit.
    Ik vroeg me alleen af, of het niet heel vet is door de vele olie?
    Dat gaat heel anders dan onze Hollandse pot.
    Leuk om met ons te delen, Marian!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja..het is redelijk vet, maar dat proef je niet omdat er ook weer even zoveel citroen en citroensap gebruikt wordt...maar je 'voelt' het wel...het was heel lekker, maar zou het niet elke dag willen eten, want dan groei je inderdaad dicht...de visschotel wil ik zelf zowiezo nog maken maar dan met veel minder olie..

      Verwijderen
  6. Dat ziet er heerlijk uit, zo kleurrijk. Ik houd van de mediterrane keuken. Wat leuk om een buurvrouw te hebben die je dit kan leren maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oh....wat ziet dat er heerlijk uit! Alleen al van die kleuren krijg je trek!
    Ik denk dat ik voor de vis ga: ik ben een visliefhebber.

    groet Trijnie

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Marian,
    Ja jullie zullen zeker een fijne kookles gehad hebben waar je weer veel van leert. Mij bevalt met name het ruime gebruik van groenten en ook knoflook, iets wat erg gezond is. Ook de keuze vis en kip op zich is heel goed en gezond. Het zal wel een geknoei zijn om met de handen zoiets 'nattigs' te moeten eten. En ik zag wit brood, geen gezonde 'whole grain'... jƔmmer eigenlijk!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja mariette...je eet wat ze meebrengt...normaal eer ik ofwel geen brood ofwel speltbrood, maar Nadia had dit brood meegebracht, dus dat zal er wel ' bij horen'.

      Verwijderen