maandag 1 april 2019

Weekend fermenteren in Ormoy....

Veel te lang geleden  dat ik 'hier' was...bijna 8 maanden maar liefst :( 
Maar nu weer eens een blogpost,
en gelijk een lange....

Over een ontzettend gaaf en leuk weekend fermenteren met Christian Weij,
van het boek Verrot Lekker. (KLIK)

Dit weekend is echt een aanrader...
Leuke B&B (KLIK)
 Fantastische gastvrouw Charlotte, die geweldig kan koken, 
en leuke "verhalen verteller"  gastheer Harrie.

Christian Weij (KLIK) verteld vol passie over zijn missie...
iedereen aan het fermenteren krijgen.
Nou...in mijn geval is dat gelukt.

We begonnen op vrijdag met de zuivel...

Crème fraiche, nooit geweten dat dit zo simpel was om te maken.
Komt dus hier niet meer gekocht in huis.

De volgorde weet ik niet zo exact meer,
maar we maakten ook nog heerlijke verse roomboter,
waarmee we bij het ontbijt onze lekkere Franse brood besmeerden.
Ook dit ga ik 'er in houden" zo simpel om te maken.

Frommage blanc, kwark ..de echte dan ..
dan smaakt die uit de winkel echt helemaal niet...

En voor Charlotte, als ze dit ziet,
de pot staat hier bij het plantje net bij jullie in de tuin,
"vogeltje-op-de-kruk", of vingerhelmbloem 
Latijnse naam is Corydalis solida


Ook leerden we hoe yoghurt gemaakt kan worden in een thermosfles!
Hier heb ik geen foto van,
want die yoghurt hebben we daar al opgedronken toen hij klaar was.
De bifidus bacteriën liggen al klaar,
en de voedselthermometer is besteld :)
(Bifidus is niet perse nodig, maar wel goed voor je)


Ook over melkkefir kregen we uitleg,
en ook allemaal een stukje mee naar huis.
Intussen drinken wij om de dag een glaasje kefir.


En zelf een zachte kaas zoals brie leerden we ook...
Ook helemaal niet zo moeilijk,
zodra ik stremsel heb, ga ik dit echt ook thuis nog doen.

Christian is trouwens een ster in 'goedkope oplossingen' vinden
wat betreft materialen die je voor het fermenteren nodig hebt.

Mijn mooie kaasje, heeft de reis naar huis niet zo goed doorstaan.
Bij aankomst thuis bleek hij helemaal plat gedrukt te zijn :(
Bijna zo plat als een dubbeltje....
De auto zat ook zo vol..

Maar het doet aan de smaak niets af,
ik proef regelmatig een stukje, en eigenlijk zijn alle stadia
van deze kaas lekker.

Intussen is er al een "brie schimmeltje" op aan het groeien
en begint al aardig naar een "Franse stinkkaas" te ruiken.

Na al deze zuivel kregen we een overheerlijke lunch. 
lekker buiten want het was al die dagen fantastisch weer...
Alle lunchen hebben we heerlijk buiten kunnen zitten.

Na de lunch hadden we een paar uurtjes vrij,
dus een mooi rondje gewandeld in de omgeving,
 heel opvallend, alle bomen daar hangen vol met mistletoe's,
ofwel maretak. 
Je ziet er bijna geen boom zonder zo'n 'bol' er in. 

Aan het einde van de middag kregen we nog een uitleg
bij een biologische wijnmakerij
( hun biologisch ging heel ver, ook gebruik makend van de 'kosmos' etc)
De mevrouw van de wijnmakerij maakte ook bloemen wijnen, 
viooltjes, rozen en vlierbloesem had ze als smaken.

De rozenwijn  smaakte echt zoals rozen ruiken.. 
dus die zijn een paar flessen mee naar huis gegaan,
evenals de vlierbloesem en wat rode en witte wijn en een roze...
eigenlijk best veel dus ;)


Bij het weer 'naar huis' gaan nog daslook geplukt,
daar zou Christian pesto van maken.
(maar is hij vergeten) 

's Avonds weer een overheerlijk diner.
De andere ochtend ( zaterdag) naar de markt gegaan in Vesoul. 
Daar moesten we zelf groenten en fruit inkopen voor de appel/peren cider,
de waterkefir ( limonade/soda )
de "zuurkool methode" en de "pickle methode" en de azijn.

Daarna naar een kaasmaker,
die ons uitleg gaf hoe hij zijn 'smeerkaas' en harde kaas maakt.
Natuurlijk daar ook wat lekkere kaas gekocht om mee naar huis te nemen.
Aansluitend nog even naar zo'n grote Franse supermarché gegaan,
om wat inkopen voor thuis te doen.
(bifidus voor de yoghurt, ligt daar bij de bakproducten)

Terug 'thuis' weer een super lunch gehad, en daarna
de op de markt  ingekochte appels en peren in stukken gesneden,
gemalen en geperst.
Dat appel/perensap in  flessen gedaan en die kan thuis appelcider worden.

Ook nog een citroen limonade gemaakt.

En geleerd hoe je een azijn moet maken ,
ik heb gekozen voor een mandarijnenazijn...

Deze thuis lekker in het zonnetje gezet,
dus hopelijk over een tijdje een lekkere azijn...

Ook heeft Christian  voorgedaan hoe je op een gemakkelijke manier
 een zuurdesembrood voedt en maakt.
We hebben ook allemaal een desemstarter mee naar huis gehad.
De laatste ochtend, zondag,
 leerden we nog de "zuurkool methode"
daar heb ik dus een rode kool voor gebruikt..

Had thuis al eens eerder geëxperimenteerd,
maar dat was mislukt. 
Hopelijk gaat deze wel lukken.

 En de "pickles methode" inleggen in pekelwater dus,
en niet in het zuur zoals je zou denken,
daar heb ik venkel voor gebruikt.
Ook leerden we nog Garum maken, 
dit is vissaus...


En Christian had tussentijds ook voorgedaan  hoe het brood
ingesneden en gebakken moest worden.

Dat hebben we gegeten bij de laatste lunch 
voordat we weer huiswaarts gingen.
Nog nooit zo'n lekker zuurdesembrood gegeten...
Het was echt in alle opzichten een fantastisch fermentatie weekend.
De citroenen die ik te veel van de markt meegebracht had
zijn intussen ook aan het fermenteren.
(pickles methode)

Fijne week nog,



5 opmerkingen:

  1. Beste Marian,
    Ja dat is weer eens de goeie, ouderwetse manier van eten conserveren voor de winter!
    Zo hebben onze voorouders het ook gedaan, met alle voor- en nadelen van dien.
    Tijdens een rondleiding in het Arnhemse Openluchtmuseum kregen we te horen wáárom de bestede van toen zo kort was. Dat was omdat de mensen bijna zittende sliepen! Dit als gevolg van de pijn aan de nieren van het uitsluitend gepekeld eten... Dus dat is zeker een nadeel, het hoge zoutgehalte en voor mij zou het een snelle dood betekenen!
    Vissaus, in het Vietnamees, Nam Pla, gebruikte ik altijd in de overheerlijke Thaise Garnalen soep. Lievelingskostje van beste vriend alhier die twee keer in Vietnam was. Maar inderdaad, erg hoog zoutgehalte en dus absoluut taboe voor mij... Wist ik toen nog niet.
    De Kefir en de yogurt als ook het brood is natuurlijk ook heel heerlijk en gezond.
    De conserveringsmiddelen die de fabrikant toe voegt om etenswaren houdbaar te maken, zijn vele malen schadelijker voor de mens. Maar tja, dat is nu eenmaal een regime geworden waarnaar een heel volk 'gebrainwashed' is. Maar als je er zelf boven kunt staan en het door hebt, dan ga je voor de gezonde hap. Wel meer werk natuurlijk maar toch ook met voldoening.
    Mensen die zo wat wauwelen vergeten dat we schimmels móeten eten om te overleven. Als iemand al eens ernstig ziek is van e.o.a. infectie dan wordt penicilline toegediend. Het wondermiddel! Tja, dat is een van de vele 'goedaardige' schimmels! Bij toeval ontdekt.
    Geniet van je nieuwe hobby en van het lekkere eten.
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ontzettend leuk allemaal...een echte geniet post ...wat fijn. Dat he erweer bent Marianne leuk !...welkom ...liefs Ria 💕💕

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Spannende post, allerlei fermentatiemethoden.
    Een aantal ervan heb ik vroeger wel eens toegepast ( zuurdesem, kefir).
    Je had wel een heel bijzonder weekend!
    Erg fijn weer een blog van je te zien.
    Hartelijke groeten, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heerlijk om je eigen crème fraiche te kunnen maken! Genoten van de prachtige potten met lekkere dingen. Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In zo'n sfeervolle accomodatie en omgeving komt deze interessante workshop over fermenteren helemaal tot zijn recht.
    Je mooie foto's spreken boekdelen en met het boek Verrot Lekker in de hand kan je thuis aan de slag met hetgeen je in Frankrijk geleerd hebt en meer.

    Roomboter en créme fraiche maak ik zelf ook wel eens, lang geleden stond er hier ook 'n "yoghurt plantje" op het aanrecht(was een rage in die tijd) op een dag stond de geur en smaak me enorm tegen en ben ik er mee gestopt.

    Mooi hé al die Mare takken, we toerden gisteren rond in Haspengouw tussen de bloeiende fruitboomgaarden en in de vele hoge bomen onderweg was het een magische gezicht aan " heksenbezems".

    Fijne dag,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen